Безплодие

Безплодието (стерилитет) е състояние на репродуктивната система, характеризиращо се с невъзможност да се осъществи оплождане. Приема се, че ако след 12 месеца не настъпи бременност при водене на нормален полов живот без предпазни средства (разбира се, ако двойката целенасочено желае забременяване), то двойката е потенциално безплодна и е необходима консултация с лекар-специалист.
Зачеването и бременността са сложни процеси, зависещи от множество фактори: производство на здрави сперматозоиди при мъжа, производство на здрави яйцеклетки при жената, незапушени фалопиеви тръби, способност на сперматозоида да оплоди яйцеклетката, способност на оплодената яйцеклетка да се имплантира в матката, успешно развитие на ембриона.
Проблеми при жената

Най-често безплодието се свързва с жената, въпреки че само в една трета от случаите проблемът касае само нея. В една трета от случаите проблемът е у мъжа, а в останалата една трета са налице комбинация от фактори, касаещи двойката или пък причините остават неизяснени. Тези неизяснени случаи на безплодие са около 20% от всички случаи. Най-честата причина за безплодие при жената е нарушената овулация. Други причини могат да са запушени фалопиеви тръби, вследствие на тазово-възпалителна болест или ендометриоза. Вродените аномалии или доброкачествените тумори на матката (фиброми), които деформират маточната кухина се свързват с повторящите се спонтанни аборти. Възрастта също играе важна роля при женското безплодие. Способността на яйчниците да произвеждат яйцеклетки намалява с възрастта, особено след 35 години.

Проблеми при мъжа

Най-често срещаните причини за безплодие при мъжа са т.нар. азооспермия (състояние на пълно отсъствие на сперматозоиди в еякулата) и олигоспермия (производство на малко количество сперматозоиди). Понякога сперматозоидите са увредени или пък умират преди да са достигнали до яйцеклетката. В редки случаи безплодието при мъжа се дължи на генетично заболяване като например муковисцидоза (cystic fibrosis) или хромозомна аномалия.

Диагностика

Двойки, които не успяват да постигнат забременяване при полови контакти без предпазни средства в период на около година, трябва да потърсят специализирана лекарска помощ. Лекарят първо ще направи физически преглед и на двамата партньори за евентуални физически отклонения, които могат да са причина за безплодието. След това ще проведе разговор с тях, за да разбере какви са сексуалните им навици.

Ако не може да бъде открита причината, ще се наложи партньорите да направят по-специфични изследвания. При жената тези изследвания включват анализ на телесната температура и овулация, рентгеноскопия на фалопиевите тръби и матката и лапароскопия. При мъжете първоначално се прави изследване на семенната течност.

Лечение

В 85 до 90% от случаите на безплодие се прилагат традиционни методи на лечение като медикаментозно лечение или хирургична корекция на репродуктивните органи. В останалите случаи се прилага ин-витро оплождане.